EL DOLL DE CADAQUÉS


El Doll és possiblement la peça que més s’identifica amb la terrissa catalana, concebuda per transport i beure aigua, és una de les més belles estèticament i perfecte en la concepció de les seves formes.

Doll (Col·lecció Alfons Martí)

Originàriament feta als obradors de Figueres aquest poal era l’atuell per dur l’agua dels pous i les fonts a la població de Cadaqués el que ha fet, al llarg dels anys, que popularment se’l conegui com Doll de Cadaqués.

És probablement una de les peces més funcionals que tenim a la nostra terrissa, l’obertura superior per omplir-lo, les anses superiors per poder beure pel seu galet i l’altre per baixar-lo al pou i així es pogués omplir amb facilitat i rapidesa, i finalment la tercera ansa, la petita en la part inferior, la qual servia com agafador a l’hora de transportar la peça damunt del cap.
Si més no, la destresa de les portadores (sempre del sexe femení) feia que la majoria de vegades aquesta petita ansa no fos necessària.                                                                 Foto: Francesc Català Roca
Cadaqués. Dona amb gerra. 1888. Fotografia de Josep Maria Cañellas
Arxiu Rubaudonadeu. Figueres

Sempre envernissats en color verd, alguns amb tocs de color d'altres peces en el moment de la cocció, la majoria tenen unes ratlles decoratives en el centre del cos i en el coll.
La seva morfologia està emparentada amb les Dorques i Orjols occitans i també amb les pedarres basques.
A Catalunya Nord s'han trobat exemplars vidriats a la part superior i també rústics.

Quan el darrer obrador de Josep Mª Cortada de Figueres va cessar la seva activitat a principis dels anys 70’s, La Bisbal va prendre el relleu en la seva producció, fent-se alguns bells exemplars a les terrisseries d’en Pere Salomó i en la d’en Lluís Cornellà, aquests en cocció negra.

 Doll. Primer terç del segle XX (Col·lecció particular)

 Dolls (Col·lecció particular)

Doll. Vista superior

Doll de Figueres. Segle XIX. Museu del Càntir. Argentona

Doll realitzat per l'Enric Rosa de Figueres als seus 74 anys.

Doll. Obrador Pere Salomó. La Bisbal. Segona meitat Segle XX

Petit Doll. Figueres. 1923

Doll. Obrador Lluís Cornellà. La Bisbal. Segona meitat Segle XX

Doll de Perpinyà. Segle XIX

Cada any, pels voltants de la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de setembre, s'organitza dins dels actes de la festa major de Cadaqués una cursa de Dolls. L'atuell segueix donant identitat al poble de Cadaqués malgrat el seu desús en la vida diària. 
Cadaqués. Cursa de Dolls

La imatge d'una dona portant un Doll al damunt del cap també va ser immortalitzada per Salvador Dalí.

 Salvador Dalí. La Dona del Doll

Salvador Dalí. Port Alguer. Cadaqués

Portada del llibre Cadaqués d'en Josep Pla
Xilografia d'en E.C. Ricart. 1947
Robert Cabeza. Agost 2013Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada