LA RAMBLA. Romualdo Cid


A finals dels anys 70’s vaig comprar al magatzem que l’Emili Sempere tenia al peu de la muntanya de Montjuïc unes peces de La Rambla (Còrdova) les quals em van fascinar per la seva senzillesa i elegància. Eren unes peces vidriades blanques amb motius florals delicats, molt femenins, i que respectaven les formes tradicionals conegudes d’aquest importantíssim centre terrisser andalús.

Quinze anys més tard vaig viatjar a La Rambla amb el motiu de conèixer al terrisser que fabricava aquestes peces que jo tenia en una prestatgeria a casa. No va ser gens fàcil, perquè malgrat haver-hi una gran activitat terrissera (la majoria exempta de bon gust i majoritàriament dedicada a un turisme gens disposat a la terrissa tradicional) no hi havia massa predisposició per donar la informació que jo els demanava.

Finalment, però, vaig localitzar-lo. Era en Romualdo Cid. Una tradició familiar dedicada a la terrissa. Em va explicar tota l’evolució que havia fet el taller que havia heretat del seu oncle. De la roda de peu al motor elèctric, del forn de llenya al de propà però que mai havia volgut perdre l’essència tradicional de la seva zona malgrat haver incorporat algunes peces una mica més artístiques.
Com veieu en les fotografies les dues generacions d’homes treballaven al torn i les generacions femenines pintaven els motius florals i altres decoracions amb una sensibilitat exquisida.
És difícil trobar una terrissa andalusa que transmeti la llum del sud com la d’en Romualdo Cid.

Robert Cabeza






PECES D'EN ROMUALDO CID. LA RAMBLA (Còrdova)


2 comentaris:

  1. La Rambla a 25 de Septiembre de 2014
    Estimado Sr. Robert Cabeza:
    Hoy 25 de septiembre y gracias a las nuevas tecnologías mi hijo descubre, por casualidad, en internet una foto de su abuelo Romualdo, cual sorpresa, pincha en ella y descubre un magnífico artículo donde su abuelo y todo el afán de su vida, la alfarería tradicional de su pueblo, aparece reflejado en el mismo que además de certero es fiel reflejo de todos mis dulces recuerdos de niñez y adolescencia en el seno de esta familia alfarera. Esto me lleva a escribir estas letras de agradecimiento hacia su persona en nombre de toda mi familia y en el mío propio (Floren, su hija) dándole las gracias por todos los elogios vertidos sobre mi padre, aún más cuando a él ya no se lo he podido leer ya que desde hace nueve meses no lo tenemos entre nosotros, muchas gracias por todo y le animo a que no deje de hacer felices con artículos como éste, a familias que como la mía han luchado y aún siguen luchando (ahora su hijo y su nieto Romualdo) por seguir perpetuando en sus piezas las enseñanzas de su padre y abuelo.
    Un cordial saludo de toda la familia
    Atentamente
    Floren Cid García.

    ResponElimina
  2. Estimado Sr. Floren Cid
    Es muy gratificante recibir comentarios tan amables como los que me envía.
    Para mí fué un auténtico placer poder visitar su lugar de trabajo y poder adquirir su magnífica obra alfarera.
    Conservo con mucho cariño toda la vajilla completa y demàs piezas que compré en aquel momento la cual usamos solamente en ocasiones especiales.
    Lamento que el Sr. Romualdo no esté ya entre ustedes. Era entrañable ver como amaba su oficio.
    Un saludo cordial para todos ustedes
    Robert Cabeza

    ResponElimina