HUESA DEL COMÚN. EL DARRER TERRISSER


Si la puresa de les formes i la senzillesa de les línies fan que ens sentim profundament atrets per un objecte, si aquest és creat d’una forma intuïtiva, perfecte amb l'única funcionalitat que li pertoca i dotat d’una pinzellada personal, la peça és absolutament una meravella.
Tenir al davant un cànter de Huesa del Común (Terol) és com haver tingut el privilegi d’haver fet una troballa arqueològica i poder estar gaudint de les formes simples i rústiques de peces d’una gran bellesa atemporal.

Després de la Guerra Civil Espanyola van desaparèixer la totalitat dels obradors de terrissa a Huesa del Común quedant tan sols Pablo Benedicto que anava alternant les feines de terrisser amb les del camp.
Ell seguia fent les mateixes peces de sempre, cànters i canteretes amb galet al barri de “Las Ollerias” després d’arreglar el forn que va enfonsar-se als voltants de 1970.
Malgrat això la seva producció va ser ja molt escassa fins a la seva mort el 19 de juny de 1995.


Quan vaig visitar-lo l'estiu de 1992 es dedicava més als treballs agrícoles que no pas a la terrisseria, poques peces acabades i unes quantes més sense coure. Era ja un home cansat.

És probable que moltes persones seguiran admirant la plasticitat de la seva rústica terrissa com la d'un anònim terrisser i com la majoria de terrissers, de ben segur Pablo Benedicto, no sabia que era un creador de la bellesa amb les seves mans.

 Pablo Benedicto
Foto: Jordi Belver (Del llibre Alfares y Alfareros de España d'en José Guerrero)

Huesa del Común. Cànters

Huesa del Común. Cànters i cantaretes

Cànter grapat

Detall Cànter

Huesa del Común. Las Ollerías

Robert Cabeza. Setembre 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada