POTERIES ROUSSILLONNAISES


Michel Primot és un gran col·leccionista de terrissa francès i membre fundador de l’associació Terres Cuites, aquesta dedicada, segons la seva pròpia descripció, a donar a conèixer la terrissa tradicional des de l’època post medieval als nostres dies, a la vegada que estudien la història dels centres terrissers del Rosselló, particularment els de la vila de Tuïr, i organitzant també, habitualment, tallers sobre terrissa.
La col·lecció-museu que té Michel Primot a la seva residència de Sant Cyprièn, al costat de Perpinyà, ha estat objecte de la publicació d’articles en diverses revistes (Terres Catalanes nº 39 - 2005) o també en el nº 39 de la revista Terrart, on el seu amic Emili Sempere publicava la seva extraordinària col·lecció d’aiguamans catalans. (Article aquest que publicarem en aquest bloc breument)

Primot, que va ésser també l’autor l’any 2005 del excel·lent llibre-catàleg Poteries Traditionelles, -una mostra de terrissa de la Catalunya Nord i de Catalunya que va tenir lloc a tres indrets de Perpinyà, La Casa Pairal, La Casa Xanxo i la Casa de la Generalitat-, acaba de publicar un nou treball, “Terrisses Rossellonenques – Assaig de classificació”, un llibre visualment molt atractiu on Primot fa un extens recorregut per la terrissa feta a la Catalunya Nord, el Rosselló, segons la denominació que prefereixen els seus autors quan parlen d’aquesta regió de França, tot i que la producció de terrissa d’aquest territori ha estat sempre molt més propera i vinculada a Catalunya que no pas a l’estat francès. (1)

En el llibre les peces estan catalogades en funció del seu ús:
Conservació i transport: Gerres d’oli, pots per la mel, càntirs, càntir d’oli, mesures de vi, etc.
Preparació dels aliments:  gibrells, morters, etc.,
Consum dels aliments i també Higiene, Activitats agrícoles, Vida social i Terrissa decorativa.








L’edició és magnífica, escrita en francès, i serà sens dubte un llibre clau i referent quan es vulgui conèixer la impressionant terrissa produïda a aquesta zona fins la extinció dels seus centres durant el primer terç del segle XX.

Trobem potser a faltar una millor i més acurada localització geogràfica de les peces ja que aquesta és molt genèrica en la majoria dels casos, fet que fa que algun dels elements inclosos hi serien més per proximitat que no pas per ser pròpiament de la Catalunya Nord, com alguns recipients de Castellnou d’Arri o de l’Arieja.

Un treball que, una vegada més ve de la ma un gran col·leccionista que amb el fruit del seu treball de recerca i investigació ha pogut arribar, amb un gran esforç, a concloure una obra com aquesta.

Si més no, no podem deixar de dir que desitjaríem veure publicacions d’aquest tipus a casa nostra...

Robert Cabeza  

(1) Sorprén que es denomini sempre la regió estudiada com Pyrénées Orientales o Roussillon i quan es parla de Catalunya, aquesta sigui la Catalogne du Sud (Espagne)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada