Emili Sempere. ELS AIGUAMANS DE LA COL·LECCIÓ PRIMOT


Text: Tàber – Fotos: E. Sempere

Ha vingut a les meves mans un conjunt de vint-i-set aiguamans que pertanyen a les peces recollides amb entusiasme i persistència, del bon col·leccionista Michel Primot, expert en ceràmica tradicional i especialista en cànters d’Espanya així com de terrissa berber del Marroc. Una col·lecció que totalitza unes 3.000 peces.
Actualment és president de l’Associació Terres Cuites que edita un interessant butlletí informatiu “Le Pegau”, a mig camí de revista il·lustrada, que activa la passió dels aficionats del sud-est de França.
Els aiguamans de la col·lecció son de Catalunya en la seva majoria i pertanyen a obradors de Barcelona, Mataró i dels gironins La Bisbal, Figueres i Olot.
No està de més recordar que aiguamans és el tradicional nom correcte d’aquest tipus de peça, no tant el d’aiguamanil i es defineix com una gerra d’uns trenta o quaranta centímetres que s’omplia d’aigua, per tenir-la presta per rentar-se les mans via higiènica, proveïda sempre de dues nanses i d’un forat a la part baixa per adaptar-hi una aixeta de llautó. Se situava en una fornícula i disposava d’una altra peça recollidora o altre recipient adient. La gerra es cobria d’una tapadora qua amb el pas del temps s’ha perdut en molts exemplars i ha estat substituïda anacrònicament.
Se situava en el menjador de les llars o dels hostals muntanyencs per rentar-se les mans abans del àpats. Així mateix a les sagristies, per permetre a l’oficiant la més acurada pulcritud amb actes litúrgics i de comunió. I encara l’hem vist a mitjans de segle passat en alguna barberia de poble.
Les peces estan acolorides en verd, el color més generalitzat i de variades tonalitats. També en groc més o menys intens i viu; en negre o marró bru i en vermell, que es mostren de color llis o apareixen regalims o taques espontànies, com les verdes sobre groc o també el verd i vermell sobre el groc, etc. oferint una estètica que facilitaria la venda.
És inconfusible la presència de dues nanses zoomòrfiques d’aspecte reptilià (llangardaixos) amb el cap mirant la boca de la gerra, amb acció possiblement protectora. La tapadora té un agafador de simple botó o un guarniment zoomòrfic com un ocell. En la decoració, amés del color s’emprava el dibuix incís com en el cas del conegut aiguamans de Reus, de gran mida, amb un Sant Magí en l’acció miraculosa de fer brollar aigua de la font de la Brufaganya, entremig d’un sol i una lluna, plantes i ocells, datat del 1778, tot esgrafiat amb bona traça i amb la ingenuïtat pròpia de l’art popular.
Els aiguamans amb destí religiós sempre es distingeixen per portar una creu, feta en relleu, senzilla o de dos braços. Finalment altres porten guarniments diversos segons la creativitat i fantasia del terrisser.
Per acabar, les formes i decoracions són les responsables del “coup de coeur” que gratifica i fa reflexionar sobre el perquè del poder d’atracció que manifesta la terrissa tradicional, en particular i l’art popular, en general








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada