LA TERRISSA A LA CASA D´AHIR (3a)

A LA CUINA : atuell, peça,...

Gerra de taula
Atuell de terrissa, per servir l’aigua o el vi a la taula.



Càntir d'oli
Atuell per transportar i conservar l'oli. N’hi havien de diferents capacitats, el més petit es feia servir també de setrill.


Setrill
Atuell per conservar, transportar i servir l'oli. Segons la mida podien ser per tenir oli al rebost, a la cuina o bé a taula.( utilitats semblants al càntir d'oli)



Estalvi d'oli
Recollidor d´oli
Peça de recollida de l'oli. Es col·loca sota del setrill i/o la sitra i/o del càntir d'oli.



Vinagrera
Peça semblant al setrill i també al càntir d'oli. Per guardar i fer servir el vinagre, a més d´altres líquids.


Sitra
Atuell baix i ample amb bec per contenir oli.


Porró
Atuell per beure vi a galet. Va ser substituït per el porró de vidre.
(veure el llibre “El Porró” Joan Amades)


Gàrgola de bec
Cantereta petita, amb bec a la boca i per beure aigua. Es podia fer servir també al camp.


Gàrgola de rall
Cantereta petita per beure aigua (també al camp). 
El rall (la reixeta) servia com colador per evitar la brutícia entrés a l´interior de l´atuell.



Text i fotografies: 
Jesús Jiménez Salmerón. Novembre 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada