TERRACOTA. CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE LA TERRISSA DE LA GALERA - 10 ANYS


Cànters decorats amb pigments naturals: la Galera, Traiguera i Olocau del Rei (Castelló),  Aragó i Priego (Conca)

El 9 d’agost, coincidint amb la Festa Major, el Museu Terracota (baixos de l’Ajuntament de la Galera) està de celebració, compleix 10 anys de la seva existència i per commemorar-ho, des del 2 d’agost i fins el 14 de setembre, l’espai dedicat a exposicions temporals no estarà dedicat a cap disciplina artística sinó que acollirà una exposició on el lloc preeminent l’ocupa, com no podia ser d’una altra manera, la terrissa de la Galera, els cànters, esvelts, majestuosos i imponents, una de les peces més emblemàtiques i representatives de la terrissa de la Galera, amb una decoració genuina a base d’argila carregada d’òxid de ferro, que té els seus orígens al món iber, ressorgeix a l’època musulmana i en alguns casos, com la Galera, perdura fins a l’actualitat.
 
L’exposició vol donar a conèixer i destacar la importància d’aquesta decoració en la nostra terrissa, com a quelcom emblemàtic i que l’ha identificat des de sempre, els canterers (terrissers) de la Galera, coincideixen a dir que l’han fet sempre, tradicionalment només als cànters d’anar a buscar l’aigua a la font i l’actualitat a pràcticament totes les peces, com una mena de marca identificativa. Relacionarem la terrissa de la Galera decorada amb aquest tipus de decoració amb la de l’Aragó, Traiguera, Olocau del Rei (per influència de Traiguera) i Priego (Conca), hi ha altres centres que han decorat puntualment la terrissa amb aquest pigment, però els que presentem són els que ho han fet de manera continuada a una mateixa tipologia de peces amb una decoració més semblant i amb una mateixa influència: el món iber.



Un petit catàleg amb una informació bàsica del perquè d’aquest tipus de decoració i de la relació dels diferents centres terrissers implicats, acompanyarà l’exposició.

Aquesta exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració, en l’edició del catàleg, dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre i gràcies també al Museu de Ceràmica de l’Ametlla de Mar, que ens ha cedit les peces.

Estem contents de poder commemorar 10 anys de la l’existència de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera i de la nostra labor constant de difusió i posada en valor d’un dels oficis més ancestrals del món, el de terrisser, present al nostre municipi des del segle XVIII.

Des de fa deu anys amb el suport del consistori, que es qui gestiona el centre, primer, amb unes persones al cap davant, i, ara amb unes altres, estem treballant per a que els objectius que es va marcar des d’un bon principi, siguin una realitat. Difondre, conservar, valorar i preservar el patrimoni cultural vinculat als terrissers (canterers a la Galera i a les Terres de l’Ebre) del poble de la Galera, a través d’aquest espai ha estat una constant al llarg d’aquests deu anys, a través de: visites guiades, fullets informatius, treball de recerca, publicació d’un conte lligat a l’ofici de terrisser, elaboració d’un dossier didàctic, participació en congressos, realització de xerrades informatives, cursos, assistència a Fires i darrerament col·laboració amb altres ajuntaments, institucions i empresa privada, en un projecte anomenat el Triangle dels Oficis, projecte cultural, pedagògic i turístic que implica la terrissa de la Galera, la  pauma del Mas de Barberans i la fusta i els pinzells de la Sénia que fins i tot ha creat un producte turístic. 

A més d’aquesta dedicació al patrimoni terrisser, l’espai dedicat a exposicions de caràcter temporal ens ha permès ser un centre amb una oferta culturalment canviant i donar-nos una major projecció, ja que al llarg d’aquests 10 anys, n’ha acollit més de 80, han passat artistes importants i reconeguts internacionalment, de les Terres de l’Ebre, com ara Roberto Escoda, Miquel Paton i Joan Panisello, i, d’altres, d’Itàlia, França, Alemanya, etc. aquest espai està obert a tots aquells artesans i artistes de les Terres de l’Ebre i de més enllà que vulguin donar a conèixer les seves creacions.

Tot i així l’essència del nostre centre és la terrissa de la Galera i lligat a ell tenim des d’un bon principi, un eslògan: La Galera, poble terrisser i no és perquè sí, 300 anys de l’ofici (vigent encara en una única terrisseria en actiu a la Galera i a la comarca del Montsià: Terrissa J. Cortiella, hereva directa d’aquesta tradició tricentenària) que han donat lloc a una Fira reconeguda internacionalment i a aquest centre que al llarg de tot l’any ofereix la possibilitat de descobrir la història de la terrissa i els terrissers de la Galera, tipologies de peces galerenques, famílies de canterers, etc. tot plegat fa que quan es parla de la Galera hom pensa en la terrissa.

L’existència d’aquest espai no hagués estat  possible sense la col·laboració i la feina continuada i ben feta dels canterers de la Galera. Per això, amb aquesta exposició commemorem 10 anys del nostre centre i alhora rendim un sentit homenatge a tots els canteres de la Galera que amb els elements essencials de la natura, com són: l’argila, l’aire, l’aigua, el foc i les seves mans han sabut crear peces emblemàtiques, majestuoses i úniques com el cànter de la Galera, que conviu avui, malgrat tot, amb el món de les noves tecnologies.

Us aconsellem que no us perdeu l’exposició perquè segur que no us decebrà. L’acte d’inauguració tindrà lloc el dia 9 d’agost a les 21’30 hores.

L’horari del Museu Terracota és dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 h; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 hores.
******Coincidint amb la Festa Major tindrà un horari especial: 8, 9 i 10 d’agost horari habitual; 11, 12 i 13 matí de 12’00 a 14’00 hores i tarda de 19’00 a 21’00 hores; 14, 15, 16 i 17, de 12’00 a 14’00 hores.

Més informació i visites concertades: terracota@galera.altanet.org
                                                            977 71 83 39 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada