CALENDARI AMICS DE LA TERRISSA 2016


Des d’AMICS DE LA TERRISSA us volem desitjar un molt bon any 2016.

Hem realitzat un calendari mensual perquè ús el pugueu descarregar al vostre ordinador i/o imprimir si us ve de gust.
Seleccioneu les fotografies individualment i tot seguit, les podreu copiar al vostre escriptori o a la carpeta que desitgeu del vostre ordinador.






























LA TERRISSA DEL VI A CATALUNYA


El setembre de 1985, l'Associació Catalana de Ceràmica organitzà l'exposició La terrissa del vi a Catalunya en el marc de la “V Mostra de vins a la Rambla de Catalunya” de l'INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi). S'hi exposaven atuells que encara es feien o que l'Associació va encarregar en centres on n'havien fet i hi eren ben recordats. 

S'acompanyava d'un desplegable de divulgació, amb dibuixos de Ròmul Brotons i text escrit per Santiago Albertí. Com fèiem amb freqüència alguns dels socis, el signà genèricament ACCDIT (Associació Catalana de Ceràmica Dccorada i Terrissa), nom oficial, llavors, de l'Associació.
   
En ocasió del trentè aniversari de la mostra, Amics de la Terrissa hem cregut oportú publicar facsímil del desplegable, tant per commemorar-la i recordar els amics que contribuïren a fer-la (alguns dels quals ja ens han deixat), com per tornar a fer divulgació d'aquests atuells. Completem el facsímil amb fotografies d'atuells sortits de les mateixes cuites que els exposats a la Rambla de Catalunya.

Joan Santanach i Soler. Novembre de 2015



Embut. Francesc Mera, Piera, 1985.


Escorredor de vi. Andreu Badia, Esparreguera, 1985. 
En aquest cas, i quasi sempre, l'envà horitzontal interior és mòbil i es recolza en un relleix intern de la paret. N'hi ha, però, d'envà fix (que, llavors, té un forat gran –o fins i tot un broc– lateralitzat per a buidar l'atuell).      



Tramostera. Antoni Maruny, la Bisbal, 1985. 
Servia per a trafegar vi o oli; d'aquí el bec i també les anses bastant baixes, que faciliten inclinar-la en buidar-la. Maruny recuperà la forma a partir d'un exemplar fet pel seu avi, Carmel Maruny, i conservat a la terrisseria (on l'usaven per a netejar-se les mans). Ell, que no n'havia fet mai, n'ignorava el nom exacte. A diferència de la relativa abundor dels atuells fets per a l'exposició per altres terrissers, de tramosteres només se'n feren quatre: dues de grans (però una mica més petites que l'original) i dues un pèl més xiques. No van ser exposades a Barcelona perquè arribaren quan la mostra ja s'havia acabat. No obstant això, una de cada mida fou cedida per l'INCAVI al Museu del Vi (l'actual Vinseum) de Vilafranca del Penedès, mentre que les dues restants foren adquirides per particulars.


Mesura. Andreu Badia, Esparreguera, 1985. 
Per a l'exposició, d'aquest tipus de gerro se'n feren de tres mides, com en altres temps: el més habitual era la mesura (o mig càntir), de vuit porrons (poc menys de 8 litres), el quartí (poc menys de 4 litres) i el mig quartí (poc menys de 2 litres). En les peces d'ús, la finestra de mesura es feia sempre un cop l'atuell cuit, perquè les peces artesanals no són mai idèntiques, ni que semblin iguals, i calia afinar la mesura. En canvi, els atuells de reproducció, en no haver de servir per a mesurar líquids, permeten fer les finestres abans de coure, cosa molt menys complicada. Per això, quan mesurem la cabuda d'una reproducció no acostuma a donar-nos la xifra teòrica correcta. 



Mig cànter. Obrador Picurt, Tivenys, 1985. 


Pitxella. Francesc Mera, Piera, 1985. 
Es feien sobretot per enviar a les comarques pirinenques occidentals, d'on eren pròpies i on s'havien deixat de fer en plegar els darrers terrissers a principis de la dècada de 1960. També s'havien comercialitzat com a gerros de sangria.



Plat de fer xucaJosep Mestres, Quart, 1985. 
Segons el DCVB, a les comarques occidentals, suca significa sucar pa en oli o bé llesca de pa amb oli; a les orientals, trobem “suca-mulla, llesca de pa torrat i abeurat de vi”. A Quart, fer xuca és sucar pa en vi calent durant l'hivern; la forma del plat en qüestió, semblant a la d'una escudella, ajuda a escalfar el vi a la llar, alhora que permet menjar tenint-lo a la mà, a la vora del foc. El DIEC entra “suca-mulla, fet de sucar pa, galetes, etc., en un líquid, generalment vi o llet”. La suca-mulla estava bastant oblidada, però darrerament s'està estenent de nou; així, a la Selva potencien la suca-mulla de galetes en ratafia, al Pallars la de llesques de pa amb sucre i vi negre, i ha reaparegut en festes de carrer, almenys a Barcelona. 




EXPOSICIÓ DE PECES DE TERRISSA DEL FONS DEL MUSEU DE CERÀMICA DE L'AMETLLA DE MAR. CÀNTERS PER A L'AIGUA



Del 6 de novembre de 2015 al 10 de gener de 2016, el Museu Terracota (baixos de l’Ajuntament de la Galera) acollirà una exposició de cànters de terrissa, utilitzats, tradicionalment, per a contenir  i guardar aigua.

Aquesta exposició serà possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar i el Museu de Ceràmica que ens cedirà les peces. Col·laboració que vam encetar l’any 2014, quan commemoràvem els 10 anys del nostre centre i vam organitzar una exposició dedicada als cànters decorats amb pigments naturals, en aquell moment ja vam comptar amb fons del Museu de Ceràmica de l’Ametlla per fer-la possible.
Després d’aquella iniciativa vam pensar que fora bo, i si li semblava bé a l’Ajuntament i Museu de Ceràmica de l’Ametlla, que van dir que sí de seguida,  un cop a l’any, al nostre centre, i, a l’espai on acollim habitualment les exposicions de caràcter temporal de diferents disciplines artístiques: pintura, escultura, fotografia, ceràmica artística, etc. dedicar una exposició a la terrissa tradicional, comptant amb el fons del Museu de Ceràmica de l’Ametlla de Mar que és extens i hi estan representades totes les tipologies de terrissa (ús domèstic, agrícola, aigua, decoració, etc.) de les Terres de l’Ebre, Catalunya, l’Estat espanyol i fins tot, algunes de Portugal i el Marroc.

Amb aquesta exposició dedicada al cànter (càntir, gàrgola, etc. a altres indrets de Catalunya) per a contenir  i guardar aigua, iniciem un seguit d’exposicions dedicades als atuells de terrissa, que com els que ocupen la sala permanent del nostre centre dedicada a la terrissa de la Galera, van estar presents a la vida quotidiana perquè eren totalment útils i necessaris, fins que als anys 50-60 del segle XX comencen a deixar-ho de ser, perquè apareix l’aigua corrent a les cases i no cal anar-la a buscar a la font amb el cànter, la nevera que manté l’aigua fresca i no cal la marraixa (el botijo en castellà), el plàstic molt més econòmic i pràctic, etc.  Tot aquell conjunt d’atuells que elaboraven a la Galera, i altres indrets de les Terres de l’Ebre (Miravet, Tivenys, Benissanet, Ginestar, etc.) a Catalunya i a l’Estat espanyol, els canterers, terrissers o alfareros, perden el seu ús, deixen de ser necessaris i això fa també que, malauradament, molts centres terrissers es vagin extingint.

La tasca del Museu Terracota des d’un bon principi ha estat difondre, conservar, valorar i preservar el patrimoni cultural vinculat als canterers de la Galera i això ho fem a través de l’espai permanent, les visites guiades al mateix centre i a la única terrisseria en actiu a la Galera i a la comarca del Montsià amb demostració del Mestre artesà terrisser, el dossier didàctic per a les escoles de primària, el treball constant de recerca i investigació, xerrades, etc. ara però, i, gràcies al fons del Museu de Ceràmica de l’Ametlla de Mar,  podrem anar més enllà, donant a conèixer les formes i característiques de les mateixes tipologies que elaboraven els canteres de la Galera però elaborades a altres centres terrissers de les Terres de l’Ebre, Catalunya i l’Estat espanyol.

Tot plegat enriquirà enormement el nostre discurs museogràfic i constatarà encara més, si cap, la importància del nostre extraordinari llegat terrisser.

Us recordem que l’horari del Museu Terracota és: dimecres a divendres, de 9’30 a 13’30 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 hores.

Més informació i visites concertades fora d’aquest horari:
977 71 83 39

DOS ANYS D'AMICS DE LA TERRISSA


Un parell de candelers de Figueres per a celebrar els dos anys d'existència del nostre blog. 
Estem treballant en nous articles, amb temes molts interessants... Aviat veuran la llum. 
Gràcies a tots per seguir les nostres publicacions.

LA TERRISSA RESTAURADA


Els adobacossis i gibrells refeien i adobaven estris de terrissa grossos servint-se de filferro. Per foradar la terrissa, per tal de poder-hi passar el filferro, utilitzaven grosses baldufes de fusta sense punxa metàl·lica que feien voltar amb un enginy especial, propi de l’ofici, per damunt dels testos ben mullats, els quals no trigaven a foradar-se.”
Joan Amades. Costumari català. El curs de l’any. 1956


Restaurar o adobar les peces de terrissa per poder seguir-les utilitzant ha estat sempre un complement a l’ofici de terrisser. Malgrat puguem pensar que fer de terrisser podia ser un treball poc remunerat, els atuells eren cars per a la majoria de les llars i, moltes vegades, convenia trobar una solució que pogués tornar a fer servible una peça que s’havia trencat o esquerdat. I aquesta reparació era sempre més econòmica que comprar un nou atuell.

L’adobacossis recorria els carrers dels pobles demanant si la gent de les cases tenia estris de terrissa per adobar. Aquest feia amb molta precisió uns forats al costat de la part trencada o esquerdada de l’atuell i hi ficava grapes de ferro, cosint literalment la peça. Tot seguit, les grapes i l’esquerda, es cobrien amb una pasta de sang (generalment aviram) i calç deixant l’estri totalment disposat novament pel seu ús.
És freqüent trobar peces encara amb excel·lents cirurgies dutes a terme per experts adobacossis. Gràcies al seu treball, aquests objectes han seguit fent el seu servei fins que les mans dels col·leccionistes els han relegat de la funció per la qual varen ser concebuts.

 Estris d'adobacossis



Moltes d’aquestes reparacions amb ferro, a criteri de nombrosos col·leccionistes,  han donat un valor afegit a uns atuells que, malgrat la seva fragilitat, han continuat sencers fins als nostres dies. “És una peça amb història” s’acostuma a dir, probablement  per incrementar el seu valor...





Dins de l’apartat del col·leccionisme o la conservació en els museus, les tècniques de reparació de la terrissa són avui dia molt diverses, des de sofisticades tècniques dutes a terme per grans professionals de la restauració a pràctiques més senzilles, de vegades amb bons resultats. Malgrat tot, és sovint trobar també autèntiques desgràcies on la restauració ha fet empitjorar l’aspecte original de l’objecte.

També són diversos els conceptes, criteris o punts de vista per a decidir quin aspecte ha de tenir una peça antiga que s’ha torbat malmesa.
Hi ha opinions per a tot. Hi ha qui creu que la peça s’ha d’exposar o ha de restar com s’ha trobat, car el pas del temps ha deixat la seva empremta sobre aquests fràgils objectes i això no s’hauria d’alterar. Aquesta opció s’acompanya, en nombroses ocasions, de valuoses il·lustracions, alçats i seccions detallades, de com era l’objecte original.  

D’altres volen refer el seu aspecte volumètric original (amb les parts inexistents realitzades amb un altre material com guix o resines) i també hi ha qui creu que cal reconstruir-la reproduint el seu aspecte original, igualant totes les parts de la peça a les més ben conservades, inventant moltes vegades, fent que aquesta opció no sigui la més reeixida en moltes ocasions, com ja hem dit abans.

Tenim bons exemples clars d’aquestes tres opcions a la majoria de col·leccions i  museus on s’hi exposen peces de terrissa.




La restauració pot convertir-se també en un art com el Kintsukuroi (reparació d’or), també anomenat Kintsugi. Aquesta és una tècnica centenària japonesa que consisteix en reparar peces de ceràmica trencades o malmeses amb adhesius i pols d’or. 
Aquest art està molt lligat a la pràctica espiritual tradicional del Japó i als esperits dels objectes, els quals, en complir cent anys passen a tenir ànima pròpia i s’ha d’evitar, per sobre de tot, el seu deteriorament.  
S’ha volgut buscar un protagonista responsable com a impulsor d’aquesta tècnica, i la llegenda es remunta al segle XV quan el shogun Ashikaga Yoshimasa va fer reparar un parell dels seus tassons preferits a Xina, malmesos pel seu ús.
L’ adobacossis xinès va col·locar unes grapes que no van complaure al governant i aquest, contrariat, va cercar uns artesans japonesos que li conferissin a les seves peces preferides una nova funcionalitat i a la vegada una bellesa afegida.
L’or va omplir les esquerdes o manques de fang cuit convertint-se en vetes de metall preciós incorporant-se a la pròpia estructura de la peça.



Els resultats aconseguits en aquest art són espectaculars, d’una gran sensibilitat i bellesa.
Malauradament però s’ha creat un comerç fals de peces, trencades i reparades a propòsit per a la seva distribució desvirtuant el seu significat original, creant-se la paradoxa de que, moltes de les peces reparades artificialment tenen actualment més valor que les que s’han conservat senceres.

Provo d’imaginar-me un barral antic de Quart reparat amb pols d’or...


Robert Cabeza. Juny de 2015